جمعه ۲۹ اردیبهشت، بیست و ششمین جلسه “کافه کتاب خوارزمی” با محوریت بحث و بررسی کتاب “بازی بی نهایت” نوشته سایمون سینک از ساعت ۱۸:۳۰دقیقه آغاز شد. قبلا از این نویسنده، کتاب “با چرا شروع کنید”را خوانده بودم. در ابتدا دوست عزیزی کتاب بازی بی نهایت را ارائه کرد و سپس درباره آن بحث شد. با گزارش این جلسه با من همراه باشید.
“سایمون سینک متولد ۱۹۷۳میلادی و استاد دانشگاه کلمبیاست. بنیانگذار شرکت سینک پارتنرز و نویسنده است. با کتاب های “با چرا شروع کنید” و “رهبران آخر غذا می خورند” به شهرت جهانی رسید. سایمون سینک یک سخنران انگیزشی در سطح جهان است و برای بسیاری از مطبوعات بین المللی چون نیویورک تایمز و وال استریت ژورنال قلم می زند. کتاب بازی بی نهایت جدیدترین کتاب اوست که در سال ۲۰۱۸ به چاپ رسید. در کتاب بازی بی نهایت نکات ارزنده و کاربردی می خوانیم. بازی هایی چون فوتبال، والیبال یا شطرنج بازی های محدودی هستند چون برنده و بازنده ای در پایان وجود دارد، قوانین ثابتی حکم فرماست اما در بازی های نامحدودی چون تجارت یا سیاست قوانین ثابتی وجود ندارد، نقطه پایانی نمی توان متصور شد و در یک بازی نامحدود برنده وجود ندارد. دنیای کسب و کار دنیای نامحدودی است و برای موفق شدن و ماندگاری باید اهدافی بلند مدت داشت چرا که داشتن اهداف کوتاه مدت (اشتباهی که اغلب مدیران می کنند) شما را در بازی محدود گرفتار می کند. برای بقا در بازی نامحدود کسب و کار، باید خلاق بود و بر نیازها و خواسته مشتریان تمرکز داشت.
سینک به این موضوع اشاره می کند که تجارت دارای رشدی تدریجی و بلند مدت است و هیچ انتهایی ندارد و داشتن ویژگی انعطافپذیری یکی از شاخصه های مهم در بازی بی نهایت تجارت است. نویسنده به نکات کلیدی برای شرکت در بازی بی نهایت اشاره می کند:
- داشتن هدف و دلیلی جسورانه برای پایه گذاری کسب و کار
شما به عنوان مدیر با داشتن نگاه تونلی در بازی بی نهایت کسب و کار شکست خواهید خورد. افرادی که دید تونلی دارند تنها بر بهترین یا بزرگترین بودن تمرکز دارند و منافع مشتریان خود را از یاد می برند در صورتی که مدیرانی با دید بازی بینهایت، در پی تجارتی است که در بردارنده منافعی برای دیگر انسان هاست و در عین حال قدرت مقابله با چالش ها و تغییرات غیرقابل پیش بینی را داراست. بعنوان مثال هدف بیل گیتس از همان ابتدا ساختن فردایی بهتر برای بشر بود و این هدف بی پایان الهام بخش کارمندان او شد
۲. توجه و اهمیت دادن به مشتریان
دومین تفکر بازی نامحدود به این اشاره دارد که توجه و اهمیت دادن به مشتریان نسبت به هر چیز دیگری باعث بیشتر شدن شانس رشد و ثبات کسب و کارتان خواهد شد. در حال حاضر شاهد این هستیم که رشد سهام شرکت ها مدیران و صاحبان کسب و کارها روز به روز در حال افزایش است، در حالی که سرمایه کارکنان بسیار کمتر است.
چنین نظام سرمایه داری که برای مشتری و کارمندان ارزش قائل نیست بسیار خطرناک و باعث فاجعه آفرینی می شود. در کتاب بازی بی نهایت، تفکر نامحدود تنها به مشتریان محدود نمی شود هسته اصلی یک شرکت کارمندان آن هستند و اگر بتوان اولین قدم را در جهت رضایت آنها برداشت هدف بعدی که رضایت مشتری است خود بخود ایجاد می شود. ضروری است که اهداف بلند مدت و نامحدود شما بتواند منبع انگیزه ای برای کارمندانتان نیز باشد. چرا که این اصل باعث ثبات و دوام تجارت شما خواهد بود.
افرادی که دیدگاه محدودی دارند براین باورند که رسیدگی به کارمندان و رضایت آنها در درازمدت باعث افزایش هزینه ها خواهد شد. مدیران با دیدگاه محدود بجای آموزش و ارتقاء کارمندان بر استخدام نیروی بیشتر و جایگزین کردن آنها با کارمندان فعلی تمرکز دارند. مدیران باید توجه کنند که هزینه برای رضایت و رفاه کارمندان نه تنها پرهزینه نیست بلکه بر کیفیت خدمات و سوددهی شرکت می افزاید. بعنوان مثال شرکت اپل با ارائه تحصیلات بازنشستگی و خدمات پزشکی رایگان به کارمندانش دارای نگاه نامحدود است.
۳- اعتمادسازی در تیم
سومین ویژگی مهم در بازی بی نهایت که بسیار حیاتی است اعتمادسازی در تیم است. شرکت نفتی شل نمونه موفق اعتماد سازی میان کارکنان است. آنها از کارمندان خود خواسته بودند، در مورد احساسات و روزمرگی های خود صحبت کنند و این تخلیه احساسات توانسته بود بر بازده کاری کارکنان تاثیر بگذارد و در نتیجه این کار خسارت وارده به شرکت تا ۸۰ درصد کاهش یافت.
۴-داشتن رقابتی ارزشمند و سالم
این چهارمین ویژگی است که در بازی نامحدود تجارت بسیار مهم است افرادی که اهدافی الهام بخش و والا برای تجارت خود دارند رقیبشان را پلی برای رشد بیشتر می دانند.
۵- توانانی گرفتن تصمیمات جسورانه
پنجمین ویژگی تفکر نامحدود، توانانی گرفتن تصمیمات جسورانه است که در زمان چالش ها کمک تان می کند چنین مهارتی از مدیر و رهبر یک مجموعه انتظار می رود و خود بخود به کارمندان هم سرایت خواهد کرد. مدیر و رهبر یک مجموعه باید الگویی تمام عیار برای کارکنان باشد به طوری که رفتار و اعمال او نمایانگر هدف الهام بخش مجموعه باشد در چنین شرایطی می توان انتظار داشت کارکنان مجموعه هم همراه با او در رسیدن به اهداف همکاری کنند و در بازی بی نهایت نقشی را ایفا کنند…
کتاب از تفکر “زیبایی” سخن می گوید، و دعوت می کند این گونه به زندگی نگاه کنیم که من چه تاثیری در زمان حیاتم بر اطرافیانم و بطور کلی جهان هستی دارم. مثلا یک نفر کتابی می نویسد یا یه کار خوب تاثیرگذار انجام می دهد در واقع این ها بازی نامحدود ما در زندگی می شود. بنظرم این بیت شعر” تو نیکی می کن و در دجله انداز …” از دیدگاه بازی نامحدود می آید.
البته این نگاه شاید همیشه جواب گو نباشد، گاهی بازنده و برنده بودن در زندگی مهم است و این که همیشه بخواهیم بخشنده باشیم آن هم در این زمانه امکان پذیر نیست. خیلی از آدم ها بودند که بی مزد و منت کار کردند اما الان هیچ نام و نشانی از آنها نیست بنظرم گاهی باید حسابگرانه رفتار کرد و یک تعادل در زندگی داشت.
نظریه بازی و معمای زندانی خیلی جالب به بازی و تفکر نامحدود اشاره می کند (علاقه مندان به معمای زندانی اینجا کلیک کنید) بنظر من آدم ها در شرایط خاصی می توانند همیشه خوب باشند، وقتی شرایط اقتصادی خوب و مساعد نباشد، اکثر آدم ها بی اخلاق می شوند و بودن در بازی محدود و نامحدود فقط به دست فرد نیست و عوامل و شرایط دیگری هم تاثیرگذار هستند. در بازی زندگی قطعا برنده و بازنده ای وجود دارد. خوب بودن آدم ها نباید از ضعف باشد یعنی تو باید خوب باشی زمانی که در قدرت هستی، خطای شخصی را باید در عین قدرت داشتن بخشید و این یک موضوع شخصی است اگر همیشه با فکر کلک زدن پیش بروید در نهایت شکست می خورید. در اینجا شرایط جامعه هم تاثیر گذار هست متاسفانه جامعه ای ضد اخلاق وجود دارد، سیاست مداران بخاطر منافع خودشان دروغ می گویند، وعده تو خالی می دهند ولی هم چنان در قدرت هستند و افراد صادق از صحنه حذف می شوند و بنظر می آید فقط در یک مدینه فاضله می شود بازی نامحدود داشت.
خیلی از افراد هستند که بخاطر خوبی بی اندازه چه در محیط کار یا خانواده بازنده بازی شدند. ما در زندگی با افرادی در ارتباط هستیم که در روابط خود نقاب می زنند در واقع در جریان ارتباط نقاب ها با هم هستیم، افراد فقط در پی زیرآب زنی و دوز و کلک هستند و به موفقیت هم می رسند و مطلب مهم این هست که افراد موفق هم جایی مجبور به باج دادن شدند یا مجبور شدند برای ماندن در موفقیت کلک بزنند.
به قول معروف باید کلک زدن رو بلد باشی تا کلک نخوری، بدی کردن رو بلد باشی ولی بدی نکنی با صرف خوب بودن نمی شود به موفقیت رسید. طبق نظریه بازی ها همیشه همکاری را انتخاب کردن با برد همراه نخواهد بود و در زندگی باید تعادل داشته باشیم.
جلسه در ساعت ۲۰:۱۰ دقیقه به پایان رسید.
با نظر دوستان برای جلسه آینده کتاب “قدرت پشیمانی” انتخاب شد.
گردآورنده : الهام عرب
عاشق کتاب خوندن و علاقه مند به تولید محتوا و مطالعه در حوزه جامعه شناسی و روانشناسی
بدون دیدگاه