خواندن و لذت بردن از کتاب در کنار بوی قهوه در کافه کتاب خوارزمی

        من یار مهربانم            دانا و خوش بیانم

     گویم سخن فراوان        با آنکه بی زبانم

   پندت دهم فراوان          من یار پندانم

شعری آشنا که در کودکی درباره کتاب خواندیم و تا به امروز درحافظه مان به جا مانده است. متاسفانه طبق آمار رسمی و غیر رسمی سرانه مطالعه کتاب در ایران پایین تر از سطح جهانی است. اما چند سالی است که مکان هایی با عنوان “کافه کتاب” شکل گرفته است که در آن جمعی از دوستداران کتاب، نویسندگان و اهل فرهنگ دور هم جمع می شوند.

سفره خانه همراه با نقالی

 تاریخچه شکل گیری کافه کتاب ها

جالب است بدانید که در ایران کافه کتاب­ها پدیده اجتماعی نو­ظهوری نیستند و پیدایش آنها به دوره صفویه باز می گردد. کافه­ ها و قهوه خانه­ هایی که مکانی برای شاهنامه خوانی (نقالی) بوده و در گذر زمان به کافی شاپ های امروزی تبدیل شده است. از سویی کافه ها، زمانی پاتوق نویسندگان و شاعران زیادی چون نیما یوشیج، شاملو، جلال آل احمد، سیمین دانشور و صادق هدایت بوده که در کنار هم به بحث می پرداخته و حتی اثری  ارزشمند را در همین کافه ها به ثبت می رساندند.

دکتر ناصر فکوهیدکتر ناصر فکوهی انسان شناس و استاد دانشگاه تهران در پاسخ به این سوال که “ما در کشورمان با کاهش سرانه مطالعه مواجه هستیم و با در نظر گرفتن نقش اجتماعی کافه­ها در برقراری ارتباط میان مردم، آیا کافه ها هنوز می توانند پلی برای ارتباط نویسندگان و شاعران با مردم باشند؟ و آیا با شکل گیری این روند می توان انتظار بالا رفتن سرانه مطالعه را داشت؟”

چنین پاسخ می دهد: “کافه در معنای کلاسیک آن نمی تواند چنین باشد اما در ایران گونه ای از کافه کتابفروشی و فضاهایی از این دست داریم که به نظرم بسیار خوب هستند و می توانند زمینه را برای رشد ارتباطات اجتماعی و محیط خوب برای افزایش میزان خلاقیت های فرهنگی ایجاد کنند.

کافه کتاب خوارزمی مکانی است برای دورهمی دوستداران کتاب و اهل فرهنگ، برای گفت و گویی دوستانه درباره کتاب و مسایل روز اجتماعی. ما بنا داریم عصر جمعه ها برای خوانش و نقد یار مهربان دورهم جمع شویم، پس اگر از دوست داران کتاب هستید جای شما بین ما خالی است.

اولین جلسه کافه کتاب خوارزمی (عکس از آرشیو)، ۱۳ آبان در یک عصر پاییزی و بارانی برگزار شد. این جلسه با یک بحث چالشی درباره “جبر و اختیار در زندگی” آغاز شد و در ادامه سوالاتی از قبیل اینکه آیا انسان واقعا از قوه اختیار برخوردار هست یا دچار توهم اختیار شده؟ و یا زندگی با تمام رنجی که دارد آیا ارزش زیستن دارد؟ به بحث گذاشته شد. ما شاهد جلسه ای پویا و بسیار چالشی بودیم که متاسفانه به دلیل محدودیت زمانی ادامه بحث به جلسه آینده موکول شد. در پایان هم از دوستان حاضر درباره چگونگی روند جلسات نظرسنجی صورت گرفت.

به امید حضور سبز شما در “کافه کتاب خوارزمی”

تیم خوارزمی

گردآورنده : الهام عرب
عاشق کتاب خوندن و علاقه مند به تولید محتوا و مطالعه در حوزه جامعه شناسی و روانشناسی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *