خواب؛ مادر طبیعت

۵ دلیل که کم خوابیدن نباید جزو افتخارات ما باشه بلکه یک فاجعه است؛ با ما همراه باشید تا از تاثیر خواب بر زندگی تون بگیم

۱- مغز و عملکرد آن در یادگیری و حافظه و تاثیر خواب بر آنها

به خاطر اینکه آنچه در طی ده سال و اندی پیش یافت شده، این است که شما بعد از مطالعه به خواب نیاز دارید چون مانند دکمه ذخیره‌سازی برای آن آموخته‌های تازه عمل می کند و شما آنها را فراموش نمی کنید. ولی اخیرا، طبق تحقیقات جدید، شما به خواب قبل مطالعه هم نیاز دارید تا درواقع مغز شما برای یادگیری آماده شود، تقریبا شبیه اسفنجی خشک که اساسا آماده است تا اطلاعات جدید را به خود جذب کند. و بدون خواب، جریان حافظه مغز درواقع از آب اشباع می‌شود، و شما نمی‌توانید آموخته‌ جدیدی را جذب کنید.

تاثیر شب زنده داری بر مغز

۲-  شب زنده داری برای مغز یک فاجعه محسوب می‌شود.

بگذارید به شما کمی دیتا و فکت علمی  نشان دهیم. در یک آزمایش تصمیم گرفته شد که آیا بیدار ماندن کل شب ایده خوبی برای یادگیری است یا نه؟ در نتیجه افراد مورد مطالعه به دو گروه دسته بندی شدند : گروه خواب و گروه بدون خواب.

 گروه خواب، که هشت ساعت خواب کامل داشتند، ولی گروه بدون خواب، کل شب را بیدار ماندند، (در آزمایشگاه تحت نظارت کامل) در ضمن چُرت و کافئین هم درکار نبود. پس برای همه شرکت‌کننده‌ها خیلی زجرآور است. و سپس در روز بعد،  از تمامی شرکت کنندگان اسکن مغزی MRI  گرفته شد و همچنین از آنها خواسته شد تا سعی کنند اطلاعات جدیدی که همان لحظه در اختیارشان قرا گرفته شده بود را یاد بگیرند و در همان حین از فعالیت مغزشان عکس برداری شد.  بعد از آن از تمامی شرکت کنندگان هر دو گروه آزمون گرفته شد تا مشاهده شود که میزان تاثیر آموخته‌ها چقدر بوده است. نتیجه‌ای که به دست آمد خیلی متحیر کننده بود، ۴۰% کاهش توانا‌یی مغز برای یادگیری آموزش‌های جدید در افراد بی‌خواب.

۳- زوال عقل و آلزایمر که دلیل اصلی آن کم خوابی است

بر کسی پوشیده نیست که وقتی ما پیر می‌شویم، قدرت یادگیری و حافظه ما شروع به تحلیل می‌کند و افت می‌یابد. ولی آنچه که در آخرین تحقیقات در سال ۲۰۱۹ یافت شد، این است که یکی از مشخصه‌های اصلی زوال عقل، کاهش و کمبود خواب است، به خصوص کیفیت خواب عمیق و تنها سال گذشته بود که تحقیقات شواهدی نشان دادند که این دو مورد، یعنی زوال عقل و کم خوابی جدا از هم گسسته نیستند، بلکه بسیار به هم وابسته هستند. و اخیرا نیز طبق یافته ها، درمورد بیماری آلزایمر هم این موضوع صدق است.

تاثیر کم خوابی بر عملکرد مغز

۴- میزان افزایش سکته قلبی تنها با یک ساعت جابه جا شدن عادات خواب

چرا که یک آزمایش جهانی بر روی ۶/۱  میلیارد نفر در ۷۰ کشور جهان، سالی دو بار انجام می‌شود و به آن سیستم ساعت جدید و قدیم می‌گویند.(از جمله ایران) به این صورت که وقتی ما در بهار یک ساعت خواب را از دست می‌دهیم، در پی آن افزایش ۲۴ درصدی سکته قبلی در روز بعدی را مشاهده می‌کنیم. در پاییز، وقتی یک ساعت بیشتر می‌خوابیم، کاهش ۲۱ درصدی  سکته قلبی را شاهد هستیم. این شگفت‌انگیر نیست؟ و همچنین شما میتوانید آمار کاملا مشابهی در تصادفات اتومبیل‌ها، حادثه‌های ترافیکی، و حتی نرخ خودکشی در این زمینه مشاهده کنید.

۵- کم خوابی باعث افت شدید کارایی سیستم ایمنی بدن می شود

سلول‌های آبی رنگی بسیار مهمی در بدن وجود دارند به نام Natural killer cells که  به آنها سلول‌های کشنده طبیعی (ذاتی) می‌گویند و تمورها را از بین می‌برند و شما می‌توانید به این قاتلین طبیعی سلول به چشم مامورین مخفی پلیس برای سیستم ایمنی بدنتان نگاه کنید. آنها در تشخیص خطر، عناصر و تمورهای ناخواسته و نابودی آنها بسیار خبره و حرفه ای هستند. در واقع، آنچه آنها انجام می‌دهند، از بین بردن توده‌های سرطانی است. پس آنچه که شما آرزویش را دارید، یک مجموعه قدرتمند از این گروه کشنده و حرفه‌ای است، و اما در صورت خواب کم و ناکافی شما این سیستم و مامورین مخفی را نخواهید داشت!

یک آزمایش دیگر هم برای این مسئله تدارک دیده شده است، در این آزمایش قرار نیست که کل شب را بیدار بمانید، بلکه فقط خواب خود را به اندازه ۴ ساعت تنها برای یک شب کاهش می دهید، تنها برای یک شب! و سپس نتیجه این آزمایش را می بینیم که درصد کاهش فعالیت سلول‌های ایمنی شما چقدر است ؟!  ۱۰ درصد؟ ۲۰ درصد ؟ ۳۰ درصد؟

۷۰ درصد کاهش فعالیت و کارایی‌ سلول‌های آبی کشنده طبیعی که در موردش صحبت کردیم! این یک فاجعه برای سیستم ایمنی بدن است، و شما احتمالا تا الان متوجه شده‌اید که چرا ارتباط قابل ملاحظه‌ای بین طول خواب کوتاه و خطر ایجاد گونه‌های متفاوتی از سرطان در بدن شما یافت شده است. در حال حاضر، این لیست شامل سرطان روده، سرطان پروستات و سرطان سینه است. در واقع، اکنون رابطه بین کمبود خواب و سرطان به‌ قدری قوی است که سازمان بهداشت جهانی، به علت اختلال در سیستم روتین خواب و بیداری شما، هر نوع از کار شیفت شب را، در دسته سرطان‌زا طبقه‌بندی کرده است.

تاثیر کم خوابی بر سیستم ایمنی بدن

به نظر من همین ۵ مورد میتونه کافی باشه که کم خوابی  به هیچ عنوان نمی تونه بهونه خوبی  باشه برای پیشرفت یا کار کردن زیاد و … کم خوابی حتی میتونه روی DNA شما هم تاثیر بزاره. ما در این مقاله به همین ۵ مورد اکتفا کردیم. شما ممکن است این اصل قدیمی را شنیده باشید که شما وقتی مُردید، وقت برای خوابیدن زیاد دارد! این یک نصیحت کشنده‌ی احمقانه است. این مسئله عامل مرگ میلیون ها نفر در جهانه!

 یک حقیقت ساده وجود دارد: هرچقدر خواب شما کمتر باشد، عمر شما کوتاه‌تر است. خواب کوتاه منجر به مرگ به هر دلیلی می‌شود.

به نظر میرسه زمان آن  فرا رسیده است که حق خودمون رو پس بگیریم، حق یک خواب کامل شب، بدون هیچ خجالتی و یا حس شرمندگی از تنبلی!  برای به اجرا رسوندن این کار باید یک هم فکری و اتحاد بزرگی شکل بگیره، با کمک قدرتمند ترین اکسیر زندگی یعنی “خواب

سروش رزقی

گردآورنده : سروش رزقی
مولف : Matt walker (دانشمند خواب/ استاد / نویسنده)
مت واکر یک دانشمند مغز است که تلاش می کند بفهمد چرا ما می خوابیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *