در دنیای پر از هیاهو و شلوغ امروز اهمیت برنامه ریزی برای رسیدن به رویاها و آرزوها بیش از پیش خود را نشان میدهد. تفاوتی ندارد که بخواهید به سفری طولانی در خارج از کشور بروید و یا برای خانوادهتان شام تهیه کنید، بدون توجه به برنامه ریزی اصولی حرکت به سمت موفقیت دست خوش اتفاقات غیرقابل پیشبینی شده و رسیدن به آن امکانپذیر نخواهد بود. در هر رده سنی که باشید و هر هدفی که در ذهن داشته باشید، آشنایی هرچه بیشتر با روشهای مختلف برنامه ریزی و مولفههای تاثیرگذار در آن، به شما کمک میکند تا فرآیند برنامه ریزی را اصولیتر، آگاهانهتر و دقیقتر انجام دهید. ما در این مقاله قصد داریم شما را با روش های مختلف برنامه ریزی در زندگی فردی، تحصیلی و شغلی آشنا کنیم تا امکان انتخاب بهترین روش براساس سلیقه و شرایط فردی برای شما فراهم شود.
در دنیای پر از هیاهو و شلوغ امروز اهمیت برنامه ریزی برای رسیدن به رویاها و آرزوها بیش از پیش خود را نشان میدهد. تفاوتی ندارد که بخواهید به سفری طولانی در خارج از کشور بروید و یا برای خانوادهتان شام تهیه کنید، بدون توجه به برنامه ریزی اصولی حرکت به سمت موفقیت دست خوش اتفاقات غیرقابل پیشبینی شده و رسیدن به آن امکانپذیر نخواهد بود. در هر رده سنی که باشید و هر هدفی که در ذهن داشته باشید، آشنایی هرچه بیشتر با روشهای مختلف برنامه ریزی و مولفههای تاثیرگذار در آن، به شما کمک میکند تا فرآیند برنامه ریزی را اصولیتر، آگاهانهتر و دقیقتر انجام دهید. ما در این مقاله قصد داریم شما را با روش های مختلف برنامه ریزی در زندگی فردی، تحصیلی و شغلی آشنا کنیم تا امکان انتخاب بهترین روش براساس سلیقه و شرایط فردی برای شما فراهم شود.
برنامه ریزی به روش بولت ژورنال
رایدر کارول با نوشتن کتاب برنامه ریزی به روش بولت ژورنال، شیوه برنامه ریزی سنتی را تغییر داده و سبک جدیدی را خلق کرده است. در این کتاب نویسنده سعی دارد مخاطب را با نحوه مدیریت زمان به گونهای ساده و صحیح براساس روشهای علمی ثابت شده آشنا کند تا مخاطب بتواند برنامهای خاص و منطبق بر شرایط و نیازهای زندگی خود، برای به دست آوردن فرصتها و کنار گذاشتن حواسپرتی طراحی کند.
رایدر کارول: حقیقت تلخ این است که ما نمیتوانیم زمان تولید کنیم، بلکه فقط میتوانیم آن را مصرف کنیم.
برنامه ریزی به روش بولت ژورنال یک روش با بازدهی بسیار بالاست که به ما کمک میکند تا روزها، هفتهها و ماههای آینده را مدیریت کنیم، جالب است بدانید که در این روش امکان بررسی تمام عادتها حتی خواب نیز وجود دارد. ممکن است در ابتدا استفاده از یک دفتر معمولی و یک خودکار در دنیایی دیجیتال امروز بازگشت شگفتآوری به نظر برسد، اما این بازگشت اسرار و فواید زیادی را برای ما به ارمغان خواهد آورد. برای اینکه یک دفتر بولت ژورنال استاندارد داشته باشید، لازم است تا با قسمت های مختلف آن آشنا شوید.
فهرست: اولین صفحه دفتر برنامه ریزی که مشخص میکند هر کدام از محتواها در چه صفحه ای یادداشت شده و سبب افزایش سرعت دسترسی ما به قسمت مورد نظر میشود.
آینده نگار: برنامههای چند ماه تا یک سال پیش رو مانند تاریخ تولد آشنایان، برنامههای سفر، اهداف و صورت حسابها را میبایست در این قسمت یادداشت کنید. شما میتوانید یک جدول ترسیم کنید و هر قسمت را به اتفاقات و اطلاعات یک ماه اختصاص دهید.
ماه نگار: شامل اطلاعات جزئیتری است و شما میتوانید با اختصاص دو صفحه برای یک ماه، کارهایی که باید در این ماه انجام دهید را با تاریخ دقیق در صفحه اول و بقیه کارها را در صفحه دوم یادداشت کنید.
روزنگار: مهم ترین بخش برنامه ریزی به روش بولت ژورنال است و شما میبایست اتفاقات روز و کارهایی که انجام دادهاید شامل خاطرات، لیست خرید، رویدادهای خاص، برنامههای ورزشی و رژیم را با جزئیات یادداشت کنید.
در این روش برنامه ریزی باید از بولتها استفاده کنید، بولتها در واقع علامتهای کوچکی هستند که به سه گروه وظیفه، رویداد و یادداشت تقسیم میشوند. بولت وظیفه (به طور مثال یک دایره کوچک قرمز) نشان دهنده اهمیت کار بوده و اتفاقاتی مانند یادآوری تولد یک دوست با بولت رویداد مشخص میشود. تاریخ تحویل یک پروژه و یا رفتن به یک سفر کاری از طریق بولت یادداشت نشان داده خواهد شد.
برنامه ریزی به روش اثر مرکب
دارن هاردی یک نویسنده و سخنران آمریکایی در حوزه موفقیت است که در کتاب اثر مرکب خود به اهمیت و تاثیر تصمیمگیریهای روزمره در رسیدن به موفقیت اشاره کرده است. او معتقد است که شما میبایست چندین هفته کارهای مربوط به بخشی از زندگی شخصی خود که خواهان پیشرفت در آن هستید را مد نظر داشته و یادداشت کنید. با بررسی این نوشتهها به نتایج بسیار ارزشمندی میرسیم که با کمک آن می توان جدول برنامه ریزی را بهتر و دقیق تر تکمیل کرد. بعد از تعیین اهداف در گام اول این روش برنامه ریزی، شما میبایست فکر کنید که برای رسیدن به این هدف چه کارهایی را باید انجام دهید و از چه کارهایی پرهیز کنید. به طور مثال من هدفی دارم که برای رسیدن به آن لازم است مطالعه روزانه، ورزش منظم، زود بیدار شدن و کسب مهارت را در برنامه خود قرار دهم. در ادامه به جدول زیر توجه کنید.
ابتدا فهرست کارهایی که باید انجام شود و تعداد دفعات انجام آنها را یادداشت کنید. روزانه در قسمت کارهای انجام شده یک علامت مشخص (یک تیک سبز و یا نوشتن عدد یک) بگذارید و در آخر هفته تعداد کارهای انجام شده را با هدف اصلی خود مقایسه کنید. نزدیک بودن به تعداد هدف، نشان از انجام دادن مناسب کارها دارد و در آخر با بدست آوردن درصد موفقیت، برای هفتههای آینده تلاش کنید تا به اعداد بالاتری دست پیدا کنید. این روش برنامه ریزی فراتر از آن چیزی که تصور میکنید موثر است و تنها کافی است که یک ماه براساس آن پیش بروید تا با نتایج شگفت انگیزی مواجه شوید.
برنامه ریزی به روش نویل مدورا
یکی از سادهترین و در عین حال کاربردیترین روشهای برنامه ریزی روزانه است (توجه زیادی به افقهای بلند مدت ندارد) که شامل چهار گام اساسی می شود.
- مشخص کردن تمام کارهایی که باید در طول روز انجام شود.
- اولویت بندی کارها و نوشتن آنها به ترتیب اولویت برروی کاغذ
- تغییر ترتیب اولویتها در صورت بروز اتفاقات پیش بینی نشده
- انجام کارهای مشخص شده تا پایان روز
یکی از دلایل اصلی شکست روشهای برنامه ریزی عدم توجه به اولویت هاست و یکی از خوبیهای روش نویل این است که از همان ابتدا به سراغ کارهای مهم میرویم. لازم است که در این نوع برنامه ریزی، تمام کارهایی که باید انجام دهید حتی زمانهای استراحت را از پیش تعیین کنید تا ذهن خود را در جهت انجام کارهای همان روز هدایت کنید و فکرتان با کارهای روزهای آتی مشغول نشود.
برنامه ریزی به روش GTD
از پرطرفدارترین و کارآمدترین روشهای برنامه ریزی برای دست یابی به بازدهی بالا در زندگی و محیط های کاری است. در این روش لازم است براساس پنج مرحله زیر برای انجام کارهای مورد نظر خود پیش بروید.
مشخص کردن اهداف و قوانین: تعیین چارچوبهای مناسب برای هدف با در نظر گرفتن منابع مورد نیاز، سبب افزایش تمرکز و خلاقیت در انجام کارها میشود. در گام اول شاید لازم باشد که شما یک تا دو ساعت وقت بگذارید و برای سرعت بخشیدن به انجام این قسمت به شما پیشنهاد میکنیم که یک بخش از زندگی خود را انتخاب کرده و شروع به نوشتن تمام اهداف خود در این بخش از زندگی کنید.
شفاف سازی: در این مرحله لازم است که مسیر راه رسیدن به هدف مشخص شود و اولویت بندیهای لازم انجام شود. همواره از خود بپرسید که آیا انجام این کار عملی است؟ و اگر پاسخ شما به این سوال مثبت نباشد، از انجام آن منصرف شوید.
سازماندهی کردن: نظم دادن برنامه بسیار پراهمیت است، به عنوان مثال برای تحویل دادن یک پروژه به شرکتی که با آن کار می کنید بین اقدامات و افرادی که باید کارها را انجام دهند نظم لازم را ایجاد کنید.
بازخورد بگیرید: بعد از انجام سه مرحله بالا در پایان هفته کارهای خود را بررسی کرده و در صورت لزوم در اولویت بندیهای خود تغییرات لازم را اعمال کنید. علاوه بر بررسی های هفتگی، توصیه می کنیم که در پایان روز پنج دقیقه وقت گذاشته و کارهای روزانه را با دقت بیشتری بررسی کنید.
اولویتهای بعدی را مشخص کنید: با رسیدن به نتایج اولیه اکنون زمان مناسب برای آغاز اولویتهای بعدی است و می توان برنامه ریزی جدید را آغاز کرد.
سخن پایانی
تمام افراد موفق در زندگی روزانه خود برنامه ریزی داشته و به اجرای آن پایبند هستند. پیشنهاد میکنیم همین حالا هر دلیلی برای برنامه ریزی نکردن در زندگی را کنار بگذارید و براساس شرایط خود (به دور از هر برنامه سختگیرانه و محدود کننده) براساس یکی از روشهای گفته شده برای فردا برنامه ریزی کنید. انجام برنامههای روزانه به دور از هرگونه بهانه و اهمال کاری سبب از بین رفتن استرس و افزایش شادی و آرامش در زندگی خواهد شد و انرژی شما را برای ادامه مسیر در جهت رسیدن به موفقیت دوچندان خواهد کرد.
شما چه روشی را برای برنامه ریزی انتخاب می کنید؟
گردآورنده : پریسا عمیدیان
فوق لیسانس کامپیوتر، علاقه مند به تولید محتوا
در کنار کتاب اثر مرکب باید حتما کتاب برتری خفیف یا عادت های اتمی رو خوند